Karadeniz mutfağının en popüler lezzetlerinden biri olan şehrimiz Trabzon'un Hamsiköy bölgesi ile özdeşleşen Hamsiköy sütlacı, tüm tatlı severler için vazgeçilmez bir tadı temsil ediyor. Eğer bu efsanevi tatlıyı bir kez denediyseniz, tadı hafızanızda kalacaktır. Elbette yerinde tüketmenin keyfi bir başka, ancak bu lezzeti evde de yakalamak mümkün. 2017 yılında coğrafi işaret tescili almış olan Hamsiköy sütlacı, yağlı süt, pirinç ve şekerle hazırlanıyor. Süt, bölgedeki çeşitli bitkilerle beslenen ineklerden elde ediliyor. Bu ineklerin, bol yeşil otlarla beslenmesi sayesinde ortaya çıkan kremalı süt, bu tatlının lezzetine lezzet katıyor. İşte evde kolaylıkla yapabileceğiniz Hamsiköy sütlacının tarifi...
MALZEMELER
5 su bardağı süt
1 çay bardağı pirinç
1.5 su bardağı su
1 su bardağı şeker
1 yemek kaşığı un
1 yumurta sarısı
1 paket vanilya
Yarım çay kaşığı tuz
1 çay bardağı su
Üzeri için:
Bol fındık
YAPILIŞI
Unutulmaz Hamsiköy sütlacını hazırlamak için öncelikle geniş bir tencereye sütü ekleyip ocağı açalım. Süt kaynana dek, başka bir tencerede pirinci 1.5 su bardağı su ile pişirelim. Pişen pirinci kaynayan sütün içine ekleyelim ve karışımı kıvam alana kadar kaynatalım. Pirinçlerin tencerenin dibine yapışmaması için sürekli karıştırmayı unutmayın. Ardından şeker de ekleyip 2 dakika daha kaynatmaya devam edelim. Yumurtanın sarısını bir kapta 1 yemek kaşığı un, 1 çay bardağı su ve tuz ile birlikte çırpalım. Hazırladığımız karışımı sütlaca ilave ederek hızlıca karıştıralım. Bu aşamadan sonra 10 dakika daha kaynatalım, ardından vanilyayı ekleyip ocağı kapatalım.
BU LEZZETİ KAŞA KAŞIK YİYECEKSİNİZ
Hazırladığımız sütlacı toprak kaselere paylaştıralım. Bu tarif ile yaklaşık 6 kase sütlaç elde ediliyor. Kişi sayınıza bağlı olarak malzemeleri arttırıp azaltabilirsiniz. Eğer evde toprak kaseler yoksa, sufle kasesi ya da ısıya dayanıklı başka kaseler de kullanabilirsiniz. Fırın tepsisine kaseleri yerleştirip, su ekleyelim, kaselerin yarısına kadar su koymanız yeterli. 250 derece (önceden ısıtmanız gerekmez) sıcaklıkta, sütlaçların üzeri güzelce kızarana kadar pişirin. Sütlaçlar soğuduktan sonra servis yaparken üzerine bolca fındık eklemeyi unutmayın.
Afiyet Olsun...