SGK, 15 Temmuz 2025 tarihinde, Çiftçi Kayıt Sistemi'ne (ÇKS) kayıtlı olan ve Bağ-Kur (4B) tescili bulunmayan vatandaşlar için otomatik sigortalı olma sürecini başlatacak. Türkiye Gazetesi'nde SGK Uzmanı İsa Karakaş’ın kaleme aldığı yazıya göre, bu uygulama dahilinde birçok tarımsal faaliyet yürüten birey, farkında olmadan her ay 9 bin TL’yi aşan prim borcuyla karşılaşabilir.
YARDIMLARDA KESİNTİ OLASILIĞI, AYLİKLERDE DÜŞÜŞ RİSKİ
Bu durum, özellikle yaşlılık veya engelli maaşı alan ya da sosyal yardımlardan faydalanan bireyleri doğrudan etkileyebilir. Bağ-Kur kaydının açılması, bu yardımların sona ermesine veya dul-yetim aylıklarının azaltılmasına yol açabilir.

65 YAŞ VE ÜSTÜ VATANDAŞLAR İÇİN MUAFİYET İMKÂNI
Tarımsal faaliyet gösteren 65 yaş ve üzerindeki bireyler için özel bir muafiyet öngörülüyor. Bu kişiler, SGK’ya yapacakları başvuruyla sigortalılıktan muaf tutulabilirler. Ancak, bu başvurunun öncesinde, geçmişte aldıkları sağlık hizmetleri için SGK'nın ücret talep edebileceği hakkında bilgilendirilmeleri şart.
65 yaş sınırını doldurmadan önce başvuranların talepleri reddedilmiş olsa bile, bu yaşı geçtikten sonra tekrar dilekçe vererek muafiyet talep edebilirler. SGK, başvurunun yapıldığı ilk tarih üzerinden işlemlerini değerlendirir.

SGK'YA BİLDİRİM ZORUNLULUĞU
Yalnızca çiftçiler değil, gelir vergisinden muaf olan küçük esnaf ve sanatkârların da belirli koşullar altında Bağ-Kur priminden muaf olması mümkün. Ancak bunun için elde ettikleri net gelirin SGK'nın belirlediği alt sınırın altında bulunması gerekiyor.
Muafiyet almak isteyen çiftçiler, Ziraat Odası’ndan; esnaf ve sanatkârlar ise bağlı oldukları Esnaf Odaları Birliği'nden "Sigortalılık Muafiyet Belgesi" temin ederek SGK’ya sunmakla yükümlüdürler.

MUAFİYET BELGESİ ALIM SÜRECİ
Belgenin iki nüshası oluşturulmaktadır. Bir nüshası ilgili odaya, diğer nüshası ise SGK’ya iletilmektedir. SGK, yapılan başvuruyu değerlendirerek, bireyin prim ödeyecek ekonomik gücünün bulunmadığını tespit ederse, prim yükümlülüğünü ortadan kaldırabilir.