İşçilerin yıllık izin hakları kadar, bu hakların maddi karşılıkları da son derece önem arz ediyor. İş Kanunu'na göre, işverenler çalışanlarının izne çıkmadan önce, ilgili döneme ait maaşlarını peşin olarak ödemekle yükümlüdür. 4857 sayılı İş Kanunu’nun 57. maddesi bu durumu net bir şekilde açıklamaktadır. Kanun, “İşveren, yıllık ücretli izne ayrılan işçisine izin süresine ilişkin ücretini izne başlamadan önce ödemek veya avans olarak vermek zorundadır” ifadesini içermektedir.
İZİN ÜCRETİ YATMAZSA TAZMİNAT ALMA HAKKI DOĞUYOR
Sosyal Güvenlik Uzmanı Prof. Dr. Cem Kılıç, izin öncesinde ücretin ödenmemesinin işçilere haklı fesih hakkı tanıyacağını dile getirdi. Kılıç, “Bu ücretin yatırılmadığı durumlarda, işçi haklı sebeplerle iş sözleşmesini sonlandırabilir ve kıdem tazminatı talep edebilir” şeklinde konuştu.

YARGITAY: TALEP GEREKMİYOR, ÜCRET PEŞİN YATIRILMALIDIR
Yargıtay 9. Hukuk Dairesi’nin 10 Mart 2025 tarihli kararında, bu konuya netlik kazandırıldı. Yüksek Mahkeme, izin ücreti izinden önce ödenmeyen bir işçinin, haklı fesih nedeniyle kıdem tazminatı almasını hukuken uygun buldu. Kararda, işverenin bu ödemeyi işçinin talep etmesine gerek olmaksızın yapması gerektiği de belirtildi. Yani işçi izin ücretini istemese bile, işverenin bu ödemeyi izne çıkmadan önce gerçekleştirmesi gerekmektedir.

BU KARAR TÜM ÇALIŞANLAR İÇİN BAĞLAYICI NİTELİKTE
Yargıtay’ın verdiği bu karar, işverenlerin çoğu zaman göz ardı ettikleri bir yükümlülüğü tekrar gündeme getirdi. Önceki yıllarda izin ücretini zamanında yatırmayan işverenlerin bu durumu bahane olarak göstermeleri yeterli bulunmamaktadır. Mahkeme, her durumda işverenin ödemeyi peşin olarak gerçekleştirmesinin zorunlu olduğuna karar vermektedir.

HAKLI FESİH YOLUYLA TAZMİNATINI ALMA YOLDA ŞİKAYETLERİ AZALIYOR
Pek çok çalışan, kıdem tazminatını kaybetmemek adına istifa yerine, yıllık izin öncesindeki ücret ödememeleri gibi nedenlerle haklı fesih hakkını kullanmayı tercih ediyor. Bu şekilde, istifa etmiş sayılmadan yasal haklarını elde edebiliyorlar.