Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi'nden Prof. Dr. Murat Türkeş, Türkiye'nin temmuz ayının sonu ve ağustos başında Afrika kökenli eyyam-ı bahur sıcaklıklarıyla karşı karşıya kaldığını ifade etti. Türkeş, bu döneme özgü halk arasında "cehennem sıcakları" olarak bilinen yüksek sıcaklıkların, Kuzey Afrika'dan gelen çöl havası ile Orta Doğu ve Arabistan'dan gelen sıcak hava kütlelerinin birleşmesinin bir sonucu olarak yaşandığını belirtti.

Türkiye genelinde sıcaklıkların 40 dereceyi geçmesi bekleniyor ve bazı şehirlerde sıcaklık rekorları yaşanabilir. Türkeş, bu sıcaklıkların muson alçak basıncıyla bağlantılı oluşan sıcak hava kütlesinin kuzeybatıya doğru ilerlemesiyle arttığını açıkladı. Bu durum, Türkiye'yi ardışık ve bazen aşırı sıcak hava dalgalarıyla baş başa bıraktığını söyledi.

ORMAN YANGINI TEHLİKESİ VAR
Deniz ve göllere kıyısı olan alanlarda, yüksek sıcaklıklara bağlı olarak nem oranının da arttığına dikkat çeken Türkeş, bu koşulların özellikle yaşlılar, çocuklar, hamileler, kronik rahatsızlıkları olan bireyler ve açık havada çalışanlar için büyük bir sağlık riski taşıdığını vurguladı. Ayrıca, rüzgârın güçlü estiği günlerde orman yangını tehlikesinin de ciddi boyutlara ulaşabileceğini belirtti.

5 GÜN SÜRECEK
Küresel ısınma nedeniyle haziran ayının sonlarından itibaren ülkemizde hava sıcaklıklarının genellikle normal seviyelerin üzerinde olduğunu belirten Prof. Dr. Türkeş, bu yaz mevsiminde en az üç sıcak hava dalgası yaşandığını belirtti. Ne yazık ki, 23 Temmuz'dan itibaren en az 5 gün boyunca Türkiye'nin batı, iç batı ve güney alanlarında 36-44 santigrat derece arasında, Güneydoğu'da ise bazı bölgelerde 45-46 santigrat dereceye varan yüksek sıcaklıklarla karşılaşacağımızı ifade etti. Kıyı bölgelerinde de bunaltıcı sıcak hava şartları etkili olacak." dedi.

REKOR ESKİŞEHİR'DE KIRILMIŞTI
2022 yılında Türkiye'de Eskişehir'in Sarıcakaya ilçesinde 49.5 derece ile sıcaklık rekoru kaydedildi. Türkeş, bu rekorların sıklık ve şiddet açısından arttığını, iklim değişikliği etkisiyle her yılın bir öncekinden daha sıcak geçtiğini vurguladı. Türkiye'nin batı ve güney bölgelerinde, bu yaz yeni sıcaklık rekorlarından bazıları aşılabilir.

YENİ REKORLAR YOLDA
Prof. Dr. Türkeş, “Türkiye'nin büyük bir bölümünde, ortalama sıcaklıkların en az 4-8 santigrat derece daha yüksek olmasını bekliyoruz. Bazı illerde yeni sıcaklık rekorları yaşanacak. En yüksek sıcaklık rekorları, Türkiye'nin batısında ve güneyinde gözlemlenecek. Genellikle aşırı sıcak ve bunaltıcı hava koşulları deniz kıyısında etkili oluyor, ancak rekorlar deniz kenarında gerçekleşmiyor çünkü deniz etkisi göz önünde bulundurulmalıdır.” şeklinde konuştu.