Ticaret Bakanlığı, emlak ve ikinci el otomotiv sektörlerinde daha adil, şeffaf ve rekabetçi bir piyasa yapısının inşa edilmesi amacıyla ilan platformlarında kimlik ve yetki doğrulama zorunluluğu getirdi. Bu yenilik, sektörde hizmet kalitesinin yükseltilmesini sağlarken, aynı zamanda tüketicilerin mağduriyetlerini önlemeyi de amaçlıyor.

İLK AŞAMA 1 OCAK’TA BAŞLADI
Yeni düzen, 1 Ocak tarihinden itibaren kiralık taşınmaz ilanlarıyla ilgili olarak uygulanmaya konuldu. Bu sistem sayesinde kimlik doğrulaması yapmayan kişilerin ilan vermesi engellendi ve sektörde güvenilir ilanların oluşturulması için önemli bir adım atıldı.
KURALLARA UYMAYANA CİDDİ CEZALAR
Ticaret Bakanlığı, yeni düzenlemenin yürürlüğe girmesiyle birlikte denetimlerini daha sıkı bir hale getirdi. İlk denetimlerde mevzuata aykırı ilan yayınladığı tespit edilen bir şirkete, iki farklı ilan platformu üzerinden toplamda 1 milyon 200 bin lira idari para cezası uygulandı.

7 NİSAN’DA KAPSAM GENİŞLEYECEK
Sistemin ikinci aşamasına 7 Nisan'da geçilecek. Bu tarihten itibaren satılık iş yeri ilanları için de yetki doğrulaması zorunlu hale gelecektir. İlerleyen zamanda ise tüm satılık taşınmaz ilanları bu yönteme eklenerek dahil edilecektir.

TAŞIT İLANLARINDA SON TARİH 2 HAZİRAN
İkinci el taşıt ilanları için de yetki doğrulama süreci başlatılmış olup, 7 Nisan tarihine kadar bir geçiş süreci öngörülmektedir. 7 Nisan itibarıyla model yılı 2023 ve üzeri araç ilanları için yetki doğrulaması zorunlu hale gelecek. 2 Haziran’dan itibaren ise bu zorunluluk, tüm ikinci el taşıt ilanlarını kapsayacak şekilde genişleyecek.
Bu yeni uygulama ile sahte ilanların ve ilan kirliliğinin önüne geçilmesi, spekülatif fiyat artışlarının önlenmesi ve kayıtdışı faaliyetlerin sona erdirilmesi hedefleniyor. Ayrıca yetki belgesi bulunmayan işletmelerin ilan vermesinin önüne geçilmesi sağlanacaktır. Ticaret Bakanlığı, düzenlemenin etkin bir şekilde uygulanabilmesi amacıyla denetimlerini sürdüreceğini belirtmiştir.