Osmanlı mutfağının öne çıkan lezzetlerinden biri olan kalburabastı, günümüzde de pek çok kişi tarafından severek tüketilen tatlılar arasında yer alıyor. Hamurun kalbura ya da kevgir gibi bir yüzeye bastırılarak şekil verilmesiyle elde edilen bu tatlının ismi, bu uygulamadan gelmektedir. Özellikle Balkan ülkelerinde sıkça hazırlanan kalburabastı, farklı bölgelerde de değişik tariflerle yapılmaktadır. Şerbetli tatlı sevenler için eşsiz bir kalburabastı tarifi sunuyoruz. Ağızda dağılan, kıyır kıyır bir tatlı yapma hayali kuranlar, buraya! İşte damak tadınıza hitap edecek kalburabastı tarifi…
KALBURABASTI İÇİN GEREKEN MALZEMELER NELER?
125 gram tereyağı veya margarin (oda sıcaklığında)
1 çay bardağı sıvı yağ
1 çay bardağı süt
1 yemek kaşığı yoğurt
2 yemek kaşığı irmik
1,5 çay kaşığı karbonat
Aldığı kadar un (yaklaşık 3-3,5 su bardağı)
İç harcı için;
Küçük bir kase kıyılmış ceviz
Şerbeti için;
3 su bardağı toz şeker
3,5 su bardağı su
2-3 damla limon suyu
KALBURABASTI NASIL YAPILIR?
İlk olarak, tatlının şerbetini ocağa koyarak hazırlayın ve soğuması için bir kenara bırakın. Unutmayın ki tatlınız sıcak, şerbetiniz ise soğuk olmalıdır.
Şeker ve suyu ocakta kaynatmaya bırakın. Kaynadıktan sonra, birkaç damla limon suyu ilave ederek ocaktan alın.
Sonrasında tatlının hamuru için belirtilen malzemeleri bir araya getirerek, unu yavaş yavaş ekleyin. Hamurun kıvamı yumuşak olmalıdır.
Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopararak, isterseniz kalıp yardımıyla ya da hamurun arka kısmıyla şekil verin. Her bir parçanın ortasına bir miktar ceviz, fıstık ya da fındık koyarak fırın tepsisine dizin.
Önceden ısıtılmış 180 derece fırında, üstü altın rengi alana kadar pişirin.
Tatlılar fırından çıktıktan sonra, ilk sıcağının çıkması için birkaç dakika bekleyip şerbetini ekleyebilirsiniz.
Şerbetini iyice çeken tatlılarınızı afiyetle tüketebilirsiniz.
Ayrıca, önemli bir püf noktası olarak; tatlınızın hamurlaşmaması için fırında iyice pişirmeye dikkat etmelisiniz. Kurabiye gibi pişmiş bir tatlı, hamurlaşma sorunu ile karşılaşmanızı engelleyecektir.