Dolar 38.7373 Euro 43.5524 Altın 4133.357 Borsa 9279.21 Sterlin 51.3574 Brend 63.17
9 Mayıs 2025 Cuma

Merkez Bankası Son Verileriyle Açıkladı! Reel Kesim Güven Endeksi 4 Aylık Zirveye İmza Attı

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB), mevsimsellikten arındırılmış Reel Kesim Güven Endeksi'nin (RKGE) bir önceki aya göre 0,4 puan artışla 103,2 seviyesine ulaştığını duyurdu. Bu durum, reel kesim güveninin son 4 ay içerisinde en yüksek seviyeye çıktığını gösteriyor.

Merkez Bankası Son Verileriyle Açıkladı! Reel Kesim Güven Endeksi 4 Aylık Zirveye İmza Attı
25 Mart 2025 Salı/10:43

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), mart ayına ait reel kesim güven endeksi verilerini duyurdu. 2025 yılı Mart ayı itibarıyla mevsimsellikten arındırılmış Reel Kesim Güven Endeksi, bir önceki aya göre 0,4 puan artarak 103,2 seviyesine ulaştı. Şubat ayında bu rakam 102,8 olarak kaydedilmişti.

İHRACAT VE YATIRIM HARCAMASINDA AZALMA ETKİLİ OLDU

Yayılma endekslerindeki genel görünüm, önümüzdeki üç ay içerisindeki üretim hacmi, mevcut mamul mal stoku, gelecek üç aydaki toplam istihdam düzeyi, mevcut sipariş miktarı ve son üç aya ilişkin toplam sipariş değerlendirmeleri endeksi yukarı yönde etkilerken, önümüzdeki üç ayda beklenen ihracat siparişleri ve sabit sermaye yatırımlarıyla alakalı değerlendirmeler ise endeksin düşüş yönünde etki göstermesine neden oldu.

Mevsimsellikten arındırılmamış Reel Kesim Güven Endeksi (RKGE), bir önceki aya kıyasla 1,7 puan artarak 104,1 seviyesine ulaştı. Üç aylık değerlendirmelerde, üretim hacmi ve iç piyasa siparişlerinde azalış bildiren yanıtların artması, bir önceki aya göre daha belirgin hale geldi. Öte yandan, ihracat siparişlerinde azalış bildiren görüşlerin ise zayıfladığı gözlemlendi. Mevcut toplam siparişlerin mevsim normallerinin altına düştüğü, mevcut mamul mal stoklarının ise mevsim normallerinin üzerinde olduğu yönündeki değerlendirmelerin bir önceki aya göre zayıflama gösterdiği değerlendirildi.

Gelecek üç aya yönelik değerlendirmelerde, üretim hacmi ve iç piyasa siparişlerinde artış bekleyenlerin sayısında bir önceki aya göre artış gözlendi. Ancak ihracat siparişleri konusunda artış bekleyenlerin sayısında zayıflama yaşandı. Gelecek üç aydaki istihdam ile ilgili artış yönündeki beklentilerin de bir önceki ayla kıyaslandığında güçlendiği, on iki aylık sabit sermaye yatırım harcamasındaki artış bekleyişinin ise zayıfladığı görüldü.

Ortalama maliyetlerdeki artış yönünde üç ay içinde beklenti içinde olanların seyri zayıflarken, son üç ayda artış bildirenlerin sayısı ise güçlendi. Ayrıca, gelecek üç ayda satış fiyatlarındaki artış beklentilerinin de arttığı belirtildi. Bir yıl sonundaki yıllık ÜFE tahmininin, bir önceki aya göre 1,0 puan azalarak yüzde 38,6 seviyesine düştüğü görülmektedir.

© Gerçek Medya