2016 yılında işçilere tanınan yarı zamanlı çalışma imkanı, artık kamu görevlileri için de geçerli bir hale geldi. Memurlar, 18 Temmuz 2025 itibarıyla bu haktan yararlanabilecekler. Ancak Sosyal Güvenlik Uzmanı İsa Karakaş, bu yeni sistemin sağladığı yararların yanı sıra bazı önemli hak kayıplarına da sebep olabileceğini belirtti.
ÇALIŞMA SÜRESİ VE MAAŞ KESİNTİSİ
Yarı zamanlı çalışma, özellikle doğum veya evlat edinme sonrası tercih edilen bir yöntemdir. Haftalık çalışma süresinin yarısı kadar görevde bulunan memurlar, bu süreçte yalnızca yarım maaş alıyor. Bu uygulamanın en büyük avantajı, çalışanların özel yaşamları ile iş hayatları arasında bir denge kurma fırsatı sağlamasıdır. Ancak Karakaş, ekonomik gerçekler üzerine yaptığı vurguda, memurlara yapılan seyyanen zamların son 3 yıldır enflasyonun altında kaldığını ve yarım maaş almanın birçok memur için ciddi bir geçim zorluğu oluşturabileceğini ifade etti.

SÜT İZNİ HAKKI YARI ZAMANLI ÇALIŞMADA GEÇERLİ DEĞİL
Yarı zamanlı çalışmayı tercih eden kadın memurlar için önemli bir durum da süt izni. Doğum sonrası annelere tanınan günde 3 saat ve 1,5 saatlik ücretli süt izinleri, yarı zamanlı çalışan memurlar için geçersiz olacak. Karakaş, doğum sonrası memurların yalnızca ya süt izni ya da yarım gün çalışmayı seçebileceğini, her iki hakkın bir arada kullanılamayacağını vurgulamaktadır.

KİMLER YARARLANAMAYACAK?
Tüm memurlar bu yarı zamanlı çalışma imkanından faydalanamayacak. Karakaş’ın verdiği bilgilere göre, yalnızca şube müdürü ve üzeri kadrolarda görev yapan memurlar ile yurtdışında görevli kamu çalışanları bu haktan muaf tutulacaklardır.
ÇALIŞMA GÜNÜ VE SAATİ YETKİLİ AMİRLER TARAFINDAN BELİRLENECEK
Kurum içindeki görev değişiklikleri ya da başka bir kuruma geçiş durumunda da yarı zamanlı çalışma hakkı devam edecek. Ancak memurun hangi gün ve saatlerde çalışacağı, yönetmelik hükümlerine uygun olarak yetkili amir tarafından belirlenecek. Aylıksız izin veya refakat iznine ayrılan memurlar, bu izinleri sona erdikten sonra yarı zamanlı çalışmaya devam edebileceklerdir.

İŞÇİLER İÇİN SÜT İZNİ ZORUNLULUĞU VE CEZAI YAPTIRIMLAR
Karakaş ayrıca kadın işçilere verilen süt izni hakkında önemli açıklamalarda bulundu. İşçi kadınlara, bir yaşından küçük çocuklarını emzirmeleri için günde 1,5 saat süt izni verilmesinin zorunlu olduğunu dile getiren Karakaş, bu iznin yasal bir hak olduğunu belirtti. Bu hakkı tanımayan işverenlere, 2023 yılı itibarıyla her bir işçi için 9.302 TL para cezası uygulanacağını da sözlerine ekledi.
YA SÜT İZNİ YA DA YARI ZAMANLI ÇALIŞMA HAKKI
Doğum yapmış memurlar, analık izni süresinin sona ermesiyle birlikte hangi hakkı (süt izni mi, yarı zamanlı çalışma mı?) kullanacaklarını çalıştıkları kuruma dilekçeyle bildirerek belirtmek zorundalar. Karakaş, tercihlerini yarı zamanlı çalışmadan yana kullanan memurların süt izni alamayacaklarını da hatırlattı.