Dolar 39.3222 Euro 44.8848 Altın 4264.752 Borsa 9474.96 Sterlin 53.3437 Brend 64.75
5 Haziran 2025 Perşembe

Somer Şef'in Sırlarıyla Hazırlanan Hem Lezzetli Hem Bağımlılık Yapan Turşu Tarifi!

Türk mutfağının vazgeçilmezleri arasında yer alan turşu, en özel yardımcı yemeklerden biridir. Neredeyse her yiyeceğin turşusunu yapabilen Türk mutfağı, bu alanda dünya genelinde örnek teşkil etmektedir. Herkes turşu yapma becerisine sahip olsa da, bilinmeyen bazı incelikler bulunuyor. Restoranlarıyla tanınan Somer Sivrioğlu, turşu yapımına dair bu önemli püf noktalarını paylaşıyor...

Somer Şef'in Sırlarıyla Hazırlanan Hem Lezzetli Hem Bağımlılık Yapan Turşu Tarifi!
3 Haziran 2025 Salı/09:12

Kış mevsiminde sofraları süsleyen turşunun insan sağlığına sayısız faydası bulunuyor. Ev kadınları, kışa hazırlık olarak titizlikle hazırladıkları turşularla her öğününü lezzetlendirmekte. Ancak turşu hazırlamanızda bilmeniz gereken önemli bir sır var! Ünlü Şef Somer Sivrioğlu, turşu yapımında dikkat edilmesi gereken tarife dair bilgilerini paylaşmakta. Bu yöntemi uygulamadan "turşu yaptım" demeyin!

Turşu hazırlamak zahmetli bir süreçtir. Kış aylarında sofralardan eksik olmayan turşunun önemi ve faydaları saymakla bitmez. Bağışıklık sistemini güçlendirmesi ve hastalıklara karşı korunma sağlaması açısından turşunun bu özel yöntemle hazırlanması hayati önem taşıyor. Turşunun tadının efsanevi olabilmesi için tüm aşamaları özenle gerçekleştirmeniz şart. Ünlü Şef Somer Sivrioğlu, turşu hazırlarken izlenmesi gereken yöntemleri paylaştı. Bu tarifle damaklarınızı şenlendirebilirsiniz. İşte merak ettiğiniz detaylar...

SOĞUK ALGINLIĞINA KARŞI EN ETKİLİ BESİN

Hava sıcaklıklarının düşmesiyle birlikte turşular, sofraların vazgeçilmezi olmaya başladı. Soğuk algınlığına karşı en etkili besinler arasında yer alan turşu, kan şekerini dengelemekte ve kas ağrılarını gidermekte etkilidir. Kabızlığa karşı da faydaları bulunan turşu, kalp ve damar hastalıklarına da şifa kaynağıdır. Eğer hem lezzetli hem de sağlıklı bir turşu istiyorsanız kesinlikle Somer Sivrioğlu'nun önerdiği yöntemi deneyin.

SOMER SİVRİOĞLU'NUN ÖZEL TARİFİ

Turşu yaparken bu yöntemi mutlaka kullanmalısınız. Somer Sivrioğlu’nun önerileri ile hazırladığınız turşu, muhteşem lezzetiyle parmaklarınızı yedirtecek. İşte tarif ve ipuçları;

GEREKEN MALZEMELER

  • 1 litre su
  • 1 çay bardağı üzüm sirkesi
  • 3 yemek kaşığı kaya tuzu
  • İnce dilimlenmiş yarım limon
  • Fermentasyonu desteklemek için 4-5 adet nohut

TURŞU YAPIMINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

  • Öncelikle turşu için kullanılan sebzelerin iyi bir şekilde sıkıştırılması ve bu sayede turşudaki su miktarının asgariye indirilmesi gerekmektedir.
  • En iyi turşunun elde edilmesi için en az 2-4 hafta beklemek önemlidir. Bu süre boyunca hazırlanan turşunun kapağı asla açılmamalı ve fermantasyon süreci bozulmamalıdır.
  • kmfggffg-5.jpg

    TURŞUNUN FAYDALARI NELER?

    1- KABIZLIĞA KARŞI ETKİLİ

    Turşu, bol miktarda lif ve fermente bileşen içerir. Probiyotikler sayesinde metabolizma hızlanır ve bağırsaklar daha iyi çalışır. Bağırsaklarınız son zamanlarda duraksadıysa; sebzeli turşuları tüketerek kabızlık gibi sıkıntılardan kurtulabilirsiniz.

    2- KALBİ KORUR

    Turşunun bileşimindeki faydalı bakteriler, kan dolaşımını düzenlemektedir. Kan basıncını dengeleyen turşu çeşitleri, kalp hastalıkları riskini en aza indirir. Haftada üç kez turşu tüketmek, kalp hastalıklarından korunmanıza yardımcı olabilir.

    3- KANSER RİSKİNİ AZALTIR

    Turşu hazırlanırken antioksidan içeren meyve ve sebzelerden yararlanılır. Bu besinler, serbest radikallerle savaşma kabiliyetine sahiptir. Turşu tüketmek, vücudu antioksidan maddelerle desteklediği için kansere yakalanma riskini oldukça düşürür.

    4- DOĞAL AĞRI KESİCİDİR

    Turşu, doğal ve iştah açıcı bir ağrı kesici niteliğindedir. Vücudun su kaybını gideren turşu, spor sonrası oluşan kas ve kemik ağrılarını hafifletir. Yorgun geçen günlerden sonra yemeklerinizde yarım porsiyon turşu tüketerek, ağrı kesici ilaç ihtiyacınızı azaltabilirsiniz.

    kmfgfgf-9.jpg

    5- BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ GÜÇLENDİRİR

    Kış aylarında taze sebze ve meyve bulmakta sıkıntı çekenler, turşu tüketerek vücutlarını hastalıklardan koruyabilir. Özellikle pancar turşusunun faydaları ile vücudu sıkı bir şekilde korumaya alan kişiler çok şanslıdır. Çünkü pancar, bünyesinde bulunan polifenoller ile yıl boyunca sağlık için mücadele eder.

    6- KAN ŞEKERİNİ DENGELER

    Ani açlık nöbetleri ve baş dönmesi yaşayanlar, birkaç lokma turşu ile kan şekerini dengeleyebilir. Buna ek olarak, sağlığınızı tehdit etmeden bunu gerçekleştirebilirsiniz. Hızla gelen tatlı krizleri için çikolata veya paketli atıştırmalıkları tercih etmek yerine, salatalık turşusunun faydalarından yararlanarak açlığınızı giderebilirsiniz. Salatalık turşusu, hem tokluk hissi verecek hem de kan şekerinizi dengeleyecektir.

    TURŞU NASIL BOZULUR?

    Bazen büyük bir çaba ile hazırladığımız turşuların suyu bozulabilir. Bu durumda dikkatli olmakta fayda var. Bazen turşular kabararak kavanozdan taşabilmektedir. Bu durum, fermantasyonun hızlı bir şekilde gerçekleşmesinden kaynaklanır. Turşunun hızla mayalanmasını sağlamak için ekşi maya ekmek veya nohut eklenir. Bu nohutlar ve ekşi maya, turşunun içinde gaz birikimine sebep olarak taşmasına neden olabilir. Bu nedenle sağlam bir cam kavanozda turşu hazırlamak şarttır. Ayrıca eklenen nohut miktarının da aşırı olmamasına dikkat edilmelidir.