Dolar 39.8854 Euro 46.7352 Altın 4215.701 Borsa 9240.42 Sterlin 54.843 Brend 67.18
27 Haziran 2025 Cuma

Tabağın Dibini Sıyıran Tarif! İşte O Lezzetli Yuvalama Tarifi

Gaziantep gastronomi denilince akla gelen ilk şehirlerden biridir. Bu özel şehrin öne çıkan lezzetlerinden biri olan yuvalama tarifini sizlerle paylaşıyoruz. Detaylar için hemen tıklayın!

Tabağın Dibini Sıyıran Tarif! İşte O Lezzetli Yuvalama Tarifi
27 Haziran 2025 Cuma/08:32

Lezzetleriyle ünlü olan Gaziantep, Türk mutfak kültürünün öne çıkan örneklerinden birisidir. Tarih boyunca birçok farklı kültürü bir arada barındıran Gaziantep mutfağında yüzlerce birbirinden nefis yemek mevcuttur. Türkiye'nin farklı bölgelerinden ve dünyanın dört bir yanında insanlar, bu büyüleyici lezzetleri yerinde tatmak için Gaziantep'e seyahat etmektedir. Hatta, bazı gurmeler sadece yemek yemek amacıyla günübirlik uçuşlarla bu şehre gitmeyi tercih ediyor. İşte Gaziantep mutfağının sembollerinden biri olan meşhur yuvalamanın tarifine göz atıyoruz;

MALZEMELER

1 büyük kase haşlanmış nohut

Etli kemik

Yarım kilo süzme yoğurt

1 yumurta

2 yemek kaşığı un

Tuz

Yuvalama köfteleri için:

250 gram orta yağlı dana kıyma

2 su bardağı yuvalamalık pirinç unu (öğütülmüş pirinç)

Yarım çay bardağı irmik

1 adet kuru soğan

1 adet yumurta

Karabiber

Tuz

Üzeri için:

Sıvıyağ

Kuru nane

YAPILIŞI

İlk olarak nohutları bir gece önceden ılık su ile ıslatalım. Ardından yuvalama köftelerinin hazırlanmasına geçelim. Bir yoğurma kabında kıymayı, yuvalamalık pirinç ununu, yumurtayı, irmiği, rendelenmiş kuru soğanı, karabiber ve tuzu ekleyip iyice yoğuralım. Bu işlemi yaklaşık 5 dakika sürdürelim. Elde ettiğimiz karışımdan ceviz büyüklüğünde parçalar alarak yuvarlayalım. Yuvalama köftelerimizi buharda haşlamaya bırakıyoruz, bu sırada soğumalarını bekleyelim. Düdüklü tenceremizde etli kemiklerimizi pişireceğiz.

basliksiz-3.jpg

YUVALAMA KÖFTELERİ İÇİN İNCE AYAR GEREKİYOR

Düdüklü tencerenin kapağını öncelikli olarak kapatmamaya dikkat edelim. Kemiği ekledikten sonra, ilk kaynadığında meydana gelen suyu dökerek yeni su ekleyelim, ardından tencerenin kapağını kapatarak pişirmeye devam edelim. Bu işlem, her et yemeklerinde ilk kaynamada oluşan köpüğün atılmasını sağlamak içindir. 25 dakika pişirdikten sonra, ıslanmış nohutları süzüp tencereye ekleyelim. Ek olarak, 20 dakika daha pişirmeye devam edelim. Nohutların pişme durumunu kontrol edin. Piştikten sonra etleri kemiklerinden ayırarak didikleyelim. Tencereden kemiği çıkaralım. Derin bir kabın içerisine süzme yoğurt, un ve yumurtayı alalım. Öncelikle bu karışımı güzelce harmanlayalım. İçine az miktarda kemik suyunu yavaşça eklemeyi unutmayalım. Aksi takdirde yoğurdun kesilmesine sebep olabilir.

basliksiz-5.jpg

MİS GİBİ DUMANI YÜKSELEN YUVALAMA ÇORBASINI KİM İSTEMEZ Kİ!

Ilıyan yoğurtlu karışımı tencereye azar azar eklerken sürekli karıştırmaya devam edelim. Bu aşamada yuvalama köftelerini de içine eklemeyi unutmayın. Köfteler piştikten sonra, ayrı bir sos tenceresinde sıvıyağı ve kuru naneyi ısıtalım. Bu karışımı çorbanın üzerine dökelim. Çorbamız hazır hale geldi. Sıcak bir şekilde servis edebilirsiniz.

AFİYET OLSUN...