Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2024 yılına dair “Yükseköğretim İstihdam Göstergeleri” raporunu yayımladı. Yayınlanan bilgiler, hem lisans hem de ön lisans düzeyindeki mezunların istihdam oranlarını ve en yüksek geliri sağlayan bölümleri detaylı bir şekilde sunmaktadır.

LİSANS MEZUNLARININ İSTİHDAM ORANINDA DÜŞÜŞ
2023 yılında %75,6 olarak kaydedilen lisans mezunlarının istihdam oranı, 2024 yılı itibarıyla %75'e geriledi. Ön lisans mezunları için de benzer bir azalma yaşandı; 2023’te %67,7 olan istihdam oranı, bu yıl %66,4 düzeyine düştü.
TIP BÖLÜMÜ İSTİHDAMDA LİDER
Lisans düzeyinde en yüksek kayıtlı istihdam oranına sahip bölüm, %96,4 ile tıp oldu. Tıp bölümünü, özel eğitim öğretmenliği (%95,1), elektrik öğretmenliği (%92,4), dil ve konuşma terapisi (%91,9) ve elektronik öğretmenliği (%91,9) takip etti.

SAĞLIK VE MÜHENDİSLİK ALANLARI ÖNE ÇIKIYOR
Uluslararası Standart Eğitim ve Öğretim Alanları Sınıflamasına göre, lisans alanları arasında en yüksek istihdam oranı %86,7 ile “sağlık ve refah” kategorisinde kaydedildi. Bu alanın ardından mühendislik, imalat ve inşaat (%82,9), bilişim ve iletişim teknolojileri (%78,7), eğitim (%77,6) ile tarım, ormancılık, balıkçılık ve veterinerlik (%74,6) yer aldı.
ÖN LİSANS MEZUNLARINDA POLİS MESLEK EĞİTİMİ ZİRVEDE
Ön lisans seviyesinde en yüksek kayıtlı istihdam oranı olan bölüm, %92,3 ile polis meslek eğitimi oldu. Bunu elektrik enerjisi üretim, iletim ve dağıtımı (%88,2), endüstriyel kalıpçılık (%87,4), metalurji (%85,2) ve doğalgaz ve tesisatı teknolojisi (%84,5) takip etti. Alan bazında ise en yüksek istihdam oranı %76,9 ile mühendislik, imalat ve inşaat alanında görüldü.

EN YÜKSEK GELİRLİ MESLEKLER BELİRLENDİ
TÜİK’in sağladığı verilere göre, lisans mezunları arasında en yüksek ortalama aylık gelire sahip olan bölümler de belli oldu. Bu listede ilk sırayı pilotaj aldı. Pilotajdan sonra gelen bölümler ise matematik mühendisliği, uzay mühendisliği, tıp ve uçak mühendisliğidir.