Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından oluşturulan yeni düzenleme, 15 Mart 2025 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile senkronize edilmiştir. Bu değişiklikle, yurtdışına çıkabilecek döviz miktarının üst sınırı 25 bin liradan 185 bin liraya yükseltilmiştir. Böylece bireyler ve işletmeler, daha fazla nakit parayı serbest bir şekilde yurtdışına götürebilecekler.

TÜREV İŞLEMLERİNDE YENİ DÜZENLEMELER
Yurt dışında yapılacak türev işlemler için aracılık hizmeti sunan kuruluşların kapsamı genişletilmiştir. Aynı zamanda, yetkili bir kuruluş olmaksızın işlem yapılabileceği durumlar daha net bir şekilde ortaya konmuştur. Sermaye piyasası mevzuatı çerçevesinde yaşanabilecek ek durumlar da bu düzenleme kapsamında ele alınmıştır.

YETKİSİZ ARACILIĞA YÖNELİK ÖNLEMLER GÜÇLENDİRİLDİ
Tebliğde, yetkisi olmayan kişilerin kaldıraçlı ve türev işlemlere aracılık etmesine engel olmak amacıyla alınacak önlemler detaylandırılmıştır. Bankalar, ödeme kuruluşları ve elektronik para kurumlarının, bu tür yetkisiz faaliyetleri tespit etmeleri ve önlem alması zorunlu kılınmıştır. Ayrıca, Sermaye Piyasası Kurulu, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu ile Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası arasında bilgi paylaşımının güçlendirilmesi sağlanmıştır. Yetkisiz aracılık yapanlara uygulanacak yaptırımlar ve tespit edilen ihlallerin Bakanlığa bildirilmesi konusu da düzenlemeye dahil edilmiştir.

DEPO HESAPLARI İÇİN YENİ DÜZENLEME
Resmi Gazete'de yayımlanan bir başka düzenleme ile, Merkez Bankası ve bankaların, Türkiye’de ve yurtdışında yaşayan şahıslar adına altın, gümüş ve platin gibi değerli madenlerin yanı sıra artık paladyum için de depo hesabı açmaları mümkün kılınmıştır. Bu değişiklik, kıymetli madenlere yönelik finansal işlemleri genişleterek yatırımcılara yeni fırsatlar sunmayı hedeflemektedir.